East Coast Road Trip
Door: Jeroen Woelders
Blijf op de hoogte en volg Jeroen
08 Januari 2009 | Nieuw Zeeland, Nelson
Daar komt ze de hoek omgereden. Glanzend in de zon! Soepel en snel! Schitterend mooi... onze auto! Onze Toyota Corona!
Ze heeft al aardig wat kilometers gelopen, maar hopelijk nog goed genoeg om ons Nieuw Zeeland door te rijden. Na het werk op de bloemenfarm besloten we om uit te kijken naar een auto. We hadden geluk en konden een auto overkopen van een Taiwanees meisje die we een paar weken geleden hadden ontmoet. Ze zou Nieuw Zeeland snel verlaten en verkocht haar auto aan ons voor een vriendenprijs! Na afscheid genomen te hebben van de mensen in de backpackers besloten we om langs de oostkust te rijden. De South Pacific Coast Highway! De Lonely Planet omschrijft het als een schitterende rit langs de zee en door de bush. Onze eerste stop was Whakatane. Bij de prijs van de auto was ook een tent inbegrepen. En aangezien het schitterend weer was, hebben we die maar gelijk uitgeprobeerd. Het beviel zo goed dat we camperend langs de oostkust zijn gereisd. Die middag in Whakatane hebben nog een bushwalk gedaan. Het schijnt dat je er kiwi vogels kunt horen. We hebben wel een boel vogels gehoord, maar helaas geen kiwi's. Als troost was er een groot kiwi-bord langs de weg waarmee we op de foto zijn gegaan.
Op zondag zijn we richting Te Araroa gereden. Op de weg daar naartoe zijn we gestopt in Whanarowa Bay, een mooie, kleine baai waar je kunt picknicken. Verder zijn we de pier van Hick's Bay opgelopen en hebben we een schitterende waterval gezien op de de weg naar Hick's Bay. Op maandag zijn we naar het meest oosterlijke punt van Nieuw Zeeland gereden... de East Cape. De 750 meter lange klim naar de vuurtoren was het uitzicht meer dan waard. Op de weg daar naartoe moesten we regelmatig stoppen, omdat er schapen of koeien midden op de weg liepen! In de middag zijn we langs de kust naar Tolaga Bay gereden...
De volgende ochtend hebben we daar de Cooks Cove Walk gedaan. Dwars door weilanden vol met schapen en schapenpoep naar de plaats waar Captain James Cook met zijn schip en bemanning aan land kwam. Vlakbij was ook Hole in the Wall, kortgezegd, een gat in de duinen. Wanneer je er doorheen loopt heb je een prachtig uitzicht op de zee en de kustlijn! Daarna zijn we naar Gisborne gereden om bij te komen van deze 3 uur durende wandeling. Op woensdag zijn we 40 km landinwaarts gereden naar de Rere Waterfall. Een schitterende waterval waar we wat gezwommen en gegeten hebben. In de middag hadden we nog niet genoeg gezwommen en zijn we in Morere gestopt om van de Hot Water Pools te genieten. De Hot Pools liggen midden in de bush. Na een wandeling van zo'n 20 min. konden we pas een warm bad nemen. In de namiddag zijn we doorgereden naar Wairoa, waar we vlak aan het strand gecampeerd hebben.
De volgende ochtend kregen we een tip van een paar Duitse vrienden dat er vrij veel werk in Napier en Hastings is. Aangezien de auto ons veel spaargeld heeft gekost, en we het allebei niet erg vonden om nog een paar weken extra te werken, besloten we op zoek te gaan naar werk. Bij het eerste telefoontje was het al gelijk raak. Een baantje op een appel orchard in Hastings, met accommodatie inbegrepen. Na een paar dagen werd iedereen van uurloon op contractbasis gezet. Dat beviel ons goed, omdat we vaak een paar dollar meer dan het minimumloon verdienden. We werkten er met zo'n 12 andere backpackers, van veel verschillende nationaliteiten. Iemand kwam op het idee om in groepjes iets uit je eigen land voor de andere mensen te koken. Ik ben nog steeds geen echte kok in de keuken, maar het is gelukt om een stamppot met bonen en worst te maken. Na een paar weken tussen de appels vonden we het wel genoeg en besloten we verder te reizen.
Na Hastings hebben we een bezoek gebracht aan Napier, om vervolgens richting Wellington af te reizen. We hebben verscheidene stops gemaakt voordat we in Wellington aankwamen. Onder andere de Manawatu Gorge en de Tui Brouwerij. De kerstdagen hebben we doorgebracht in Porirua in een privé cabin op een Holiday Park. Porirua ligt zo'n 20 km ten noorden van Wellington. De planning was om de eerste kerstdag voor onszelf te koken, en om de tweede kerstdag uit eten te gaan. We hadden echter zoveel gekookt op de eerste kerstdag, dat we meer dan genoeg hadden voor de tweede kerstdag. Daarom gaan we binnenkort nog een keer uit eten. Na Porirua hebben we een week doorgebracht in Wellington, een aangename en leuke stad waar veel te doen is! We hebben hier veel tijd doorgebracht met Carrie, Stephanie (Duits) en Rachel (Frans). Zo hebben we met Carrie en Stephanie een eigen Lord of the Rings tour gedaan in de omgeving van Wellington. We zijn naar plaatsen geweest waar ze gefilmd hebben en naar het beroemde cafe waar de filmsterren hun lunch aten. Verder zijn we met z'n allen naar de dierentuin geweest, en we hebben samen oud en nieuw gevierd! Het was cool om met z'n allen oud en nieuw te vieren in een grote stad. Helaas viel er niet veel vuurwerk te bezichtigen, maar er waren wel veel mensen op de been en de pubs zaten goed vol!
Inmiddels zitten we op het zuid eiland en zijn we met kayaks de zee op geweest in het Abel Tasman NP en hebben we gecampeerd in de Marlborough Sounds! Hierover de volgende keer meer!
Tot slot nog even vooruitblikken op mijn reis. Ik zou inderdaad graag nog een paar weken in Japan verblijven voordat ik terugkom naar Nederland. En misschien nog een ander Aziatisch land. Maar hoe, wat en wanneer is allemaal nog onduidelijk. Zodra ik meer weet zal ik het op de site plaatsen. En waarschijnlijk een beetje aan de late kant, maar ik wil iedereen alsnog een gezond en gelukkig nieuwjaar toewensen!
See ya later!
Jeroen
See ya later!
Jeroen
08 Januari 2009 - 08:38
Maurice:
Hej kerel, allereerst ook een gelukkig en bovenal gezond 2009. Leuk om te horen wat je allemaal hebt ondernomen. Het is daar vet mooi. Geniet er van en zeker naar Japan gaan!!!!
suc6 en grtn aan je vriendin.
Maurice -
08 Januari 2009 - 09:15
Pap En Mam:
Weer een mooi stukje geschreven van al je belevenissen,Jeroen. Geniet van het reizen op het zuidereiland.
Pap en mam. -
08 Januari 2009 - 10:33
Robbert&Kristel:
Mooi bericht Woeldah!:D
Top om te horen dat alles goed met je gaat, en datjet zo leuk hebt met je vriendin!!
Oja, supervette Corola ouwe;) haha!
Heel veel plezier nog daar, en ook als je naar Japan gaat!
Tot snel!
Grtz Robbert&Kristel
08 Januari 2009 - 23:29
Familie Meijer:
Hoi Jeroen & Ryoko.
Nog de beste wensen voor 2009. Het nieuwe jaar begon voor jullie al wat eerder dan voor ons. Strakke Corolla hebben jullie. Lekker luxe voor je eigen vervoer. Het was al weer een tijdje geleden dat we wat van jullie hoorden....maar in de tussenliggende tijd hebben jullie al weer heel wat gezien en gedaan. Het verhaal lezende kunnen we ons voorstellen dat jullie nu in een prachtig land zijn. Alleen al de films van de Lord of the Rings zeggen wat dat betreft voldoende! Nou geniet nog en veel plezier samen.
Groeten van Koos & Geertje Meijer. -
10 Januari 2009 - 10:06
Frieda:
Hoi Jeroen en Ryoko.
De beste wensen vanaf de hofweg, en weer leuk om alles te lezen.
Jeroen Gefeliciteerd met je verjaardag. Nu snap ik waarom je nog niet terug komt. Je wou gewoon een keer eerder dan mij jarig zijn. Hoe moet dat nu, moet ik helemaal alleen mijn verjaardag vieren. haha.
Een fijne dag gewenst en we horen nog van je.
Rienie, Frieda, Janine en Julian -
10 Januari 2009 - 19:46
Familie Van Den Berg:
heey jeroen!
nog een gelukkkig nieuwjaar toegewenst!
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! een fijne dag gewenst!
Groetjes gert, jowil, gerralt, jenine en kim -
11 Januari 2009 - 10:08
Koen En Noelle:
Heey Jarige
GEFELICITEERD!!! Je zal het daar ook nog wel vast vieren met je vriendin, leuk dat dat ook zo goed gaat met het reizen met je vriendin. Wel handig zeker een eigen auto nu, heb je wat meer vrijheid nog. Voor vandaag een hele fijne verjaardag toegewenst en nog een goede tijd daar met elkaar in Nieuw Zeeland en misschien straks nog Azië.
Liefs Koen en Noelle -
12 Januari 2009 - 03:07
Stefan Pragt:
Hey Jeroen!
Hoe is het met je?! Ik wist niet dat jij nog steeds aan de andere kant van de wereld zit! Gaaf hoor!
Ik zit inmiddels sinds half november in Australie (ben mogelijk nog van plan om Nieuw Zeeland te bezoeken) en heb het net als jou het helemaal naar m'n zin!
Ik zit op dit moment nog in Sydney, na het rondje Sydney-Tasmanie-Melbourne-Sydney te hebben gedaan en ben nu klaar om richting Brisbane en Cairns te trekken. Heb jij nog tips of must-see plekken voor dit gebied of de rest van Australie?! Ben wel benieuwd!
Jouw andere verhalen en foto's zien er in ieder geval goed uit! Veel plezier verder en het zou leuk zijn om contact te houden!
Gegroet!
Stefan Pragt -
15 Januari 2009 - 12:05
Greetje:
Benijd je Jeroen...geweldig wat een belevenissen. En nog naar Japan ook waarschijnlijk?! Wat zal het moeilijk zijn ..lijkt mij..om in Nederland je draai weer te vinden.
Nog veel plezier en nog vele kilometers rijplezier in jullie car!
Groetjes Greetje